02032014-IMG_6956

Denne dråpen kommer til og bruke ca 3200 år til  neste gang den kommer ned som en regndråpe.

Denne ukens utfordring ble regndråpe, og dette er da resultatet, i bunnen er ett bilde av dråpe som treffer vannet, men var utrolig vannskelig og finne fokus da dråpene aldri treffer på samme sted.

Vannets kretsløp.

Vannets kretsløp har ikke noe startpunkt, men et fornuftig sted å begynne er verdenshavene. Solen, som er drivkraften bak vannets kretsløp, varmer opp havvannet som fordamper og blir til vanndamp i luften. Stigende luftstrømmer bringer dampen opp og inn i atmosfæren, der dampen kondenserer til skyer på grunn av lavere temperaturer. Luftstrømmer flytter skyene rundt kloden, og skypartikler kolliderer, vokser og faller fra himmelen som nedbør. Noe av nedbøren faller som snø og kan akkumuleres som is-dekker og -breer. Varmere klima smelter som regel snøen om våren og fører til smeltevannsavrenning oppå jordoverflaten. Mesteparten av nedbøren faller derimot tilbake i havet eller på land der gravitasjonen får nedbøren til å strømme oppå bakken som avrenning. En del av avrenning ender opp i elver som fører vannet tilbake til havet. Overflateavrenning og grunnvann som lekker ut av grunnen samles som ferskvann i innsjøer og elver. Imidlertid ender ikke all overflateavrenning opp i elvene. En stor del infiltrerer i stedet i bakken. Deler av infiltrasjonsvannet holder seg nær jordoverflaten og kan lekke ut tilbake til overflatevannskilder (og havet) som grunnvannsutstrømning. Andre deler finner åpninger i jordoverflaten og renner ut som/danner ferskvannsoppkommer (kilder). Overflate nært grunnvann blir tatt opp av planterøtter og blir fordunstet gjennom bladverket tilbake til atmosfæren. Noe av vannet som infiltrerer beveger seg dypere ned i bakken og mater akviferer (mettete formasjoner i undergrunnen, grunnvannsmagasin) som lagrer enorme mengder av ferskvann i lange perioder. Imidlertid fortsetter dette vannet å bevege seg over tid, slik at noe ender opp igjen i havet der vannets kretsløp «slutter» .. og «begynner».

Kilde USGSs

Setter stor pris på tilbakemeldiger og kommentarer.

vanndråpe ute av fokus
vanndråpe ute av fokus
2 thoughts on “Ukens fotoutfordring uke 9”
  1. Super speiling i dråpen av treet, ville kanskje lurt litt på å redigert ut det lille som er igjen av huset i selve dråpen =) Så morro at du er igang med fotoutfordringer på denne måten. Nok et finfint bilde fra Hagen det her =)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.