Herlige Frøya

Herlige Frøya

filmsnutt av Frøya

Les mer
Natthimmel

Natthimmel

bilder og innlegg fra natt og himmel

Les mer
Turer

Turer

Turer som kanskje kan være til Inspirasjon

Les mer
Hjem / Blogg / Bilder / Foto / Elingård
Chili Explosion Frøya+Vann=Sant Operasjon Chili part 3 Snø Operasjon Chili Part 2 Søndagstur. Operasjon Chili Nøtte Gratulerer med 11års dagen jenta mi Radio er Artig. 30 grader varmt. Hva gjør man. Alene. Kveldstur i Byen 2019 oppsummering Godt nytt år «Ny» Hobby Stjerner i sikte Snart ferdig med cellegift. Frøya har Jubileum Vansjø juli 2019 Onsøy kirke Ny oppdatering om kreften til Frøya Etter regn (dagens bilde) En liten oppdatering om kreften til Frøya Fototur i nærområdet opperasjon vellykket. Blir det opperasjon i morgen? Frøya er syk Lufting av drona. Nordlys Tromsø en fantastisk opplevelse. Langt mot Nord The Silver Bridge Vel overstått Jul Dagens bilde Høst Min Sti Kanotur på Søndre Boksjø Melkeveien Tur til Lofoten. Nyttårsforsettet som kokte bort i kålen. En flott tid våren. Kveldstur i Gamlebyen og Isegran Oriontåken (igjen) Godt nytt år Gratulerer med dagen jenta mi, tenk at du alt er 8 år Kanotur på Vannsjø Kom Mai du skjønne. Vår og Droneflyging. Godt nytt år God Jul Måneskinnstur Høst og optimisme En kniv blir til del 2 Hvor har vi gått tur i dag? En kniv blir til. Del en Bare 2 bilder Bare noen Bilder. Foto og geocaching tur. Gaustatoppen En vanlig kveldstur. Tur til Sandaa speiderhytte. Jakt på vårtegn Pleiadene Vinter i Onsøy Fuglebrettet Godt nytt år God Jul. Fotoshoot av Frøya. Tilbakeblikk Andromeda galaksen Test av polaroidfilter + ett par bilder Bare noen bilder fra dagens tur. Blodmåne og stjernehimmel Vi lever fortsatt Elingård Hipp Hurra Frøya er seks år i dag Undring Søppel Fotojakt i hagen Tur til kroppefjäll. Fortell meg hva du ser? Småkryp Skjønne Frøya. Bare noen bilder av våren Kamera var med på dagens tur «Villmarka» kaller Kong vinter kom en tur på besøk. Det er vår i lufta Helgetur til Saltrød og forsøk på timelapse. Bilder fra Lørdagens kveldstur. Bilder fra dagens tur til sprinkelet Godt Nytt År Se alltid lyst på livet! Sukkersyk Diabetes 2 Bilder fra dagen tur Oriontåken Månen Torg og fiskehandel i Fredrikstad? Tøffe Tider Sørringvinge (Lasiommata megera) Helt på vidda

IMG_1823n

Tid for og prøve seg på litt lokalhistorie, og jeg starter med gården Elingård.

Det sies at gårdens historie går så langt tilbake som 1300 tallet, men ingen av dagens bygninger er eldre en 1645, for da var det en brann som tok med seg alle bygningene som sto innenfor vollgravene.

IMG_1839n

Den første eieren man kjenner til er Olav Torsteinson som hadde tilhold her på tidlig 1400 tallet.

Når gården brant i 1645 var det Olav Torsteinson som eide gården, men mest sannsynlig var det sønnen riksadmiral Henrik Bjelke som byde gården opp igjen.

Kjelleren fra bygget som da ble reist er fortsatt bevart og består av fem rom med tønne- og krysshvelv, samt et stort massivt fundament for noe som kanskje kan ha vært et tårn.

I 1746 brant det igjen på Elingård og igjen brant hovedbygningen helt ned, men i 1749 var en ny hovedbygning bygd opp på den gamle grunnmuren og denne gangen bygd i rennesansestil, og det er denne som fortsatt står i dag.

IMG_1831n

Hagen på Elingård er laget etter såkalt engelsk modell og runt bygningene er det en liten vollgrav, festningsvoll og bastioner, men dette er så svakt bygget at men anser at dette ble bygget mest for symbolverdi og ikke ett reelt festningsverk, dette er det kun Elingård som har i Norge, og i 1923 ble både hagen og husene fredet.

IMG_1837n

Kjente eiere av Elingård.

1300 tallet

Jon Haftorsson

Første halvdel av 1400tallet

Olav Torsteinsson Slekt Gyldenhorn

Andre halvdel av 1400tallet

Erik Eriksson slekt Gyldenhorn

Slutten av 1400 og begynnelsen av 1500tallet

Erik Eriksson Gjyldenstjerne

Første halvdel av 1500tallet

 Kirsten, datter av Erik Eriksson

1556-1588

Henrik Eilersen Brockenhus

1588-1625

Henrik Brockenhus enke Dorte Juel

1625-1656

Sophie Henriksdatter Brockenhus, gift med Norges rikes kansler Jens Bjelke.

1658-1683

Henrik Jensen Bjelke.

1683

Sophie Amalie Henriksdatter Bjelke

Første halvdel av 1700

Birgitte Christine Hansdatter Kaas

1761-1778:

Valentin Wilhelm Hartvig Henriksen Huitfeldt

1778-1788

Hans Møller

1788-1805

Hans Chrystie

1805-1824

Major Sørbye

1824-1855

Baron Wilhelm Frederik Wedel Jarlsberg

1855-1883

Elingård ble i denne perioden tre ganger solgt til forskjellige konsortier. Først til brukseier O.Haneborg og medeiere, så konsul Hans Blom og til slutt et konsortium av skogeiere fra Solør med Otto Bjørneby i spissen.

1883-1908:

Cand. Philos. Paul Emil Finne.

1908-1913

Gardbruker Harald Kjekstad

1913-1914

Et konsortium med professor Jon Skeie i spissen

1914-1923

Overrettssakfører Karl Ludvig Burås og et par andre eiere

1923-1948

Entreprenør Arnt Holm

1948-1975

Organisasjonen Libertas da drevet som et kurs og konferansehotell

1975-

Onsøy, seinere Fredrikstad kommune

 IMG_1813n

Det spøker på Elingård

Birgitte Kristine Kaas på folkemunne bare kalt for Birte styrte Elingård med jernhånd, og det sies at hun fremdeles vandrer runt på Elingård           .

Mest kjent er mytene om at gjenferdet hennes går igjen på Elingård. Historien om dødsfallet hennes er også særpreget: Birgitte Christine skal ha vært svært glad i kortspill. Kvelden hun døde skal hun ha vært på Kjølberg og spilt og drukket en hel del. Kusken skal ha hjulpet henne opp i vogna og kjørt hjem til Elingaard i regnværet, for så å finne vogna tom da han kom fram. Historien sier videre både at fanden tok henne, at hun aldri ble funnet og at kusken myrdet henne. Den siste av disse påstandene er en overdrivelse, da kroppen hennes ble begravd i Jens Bjelkes gravkapell i gamle Onsøy kirke. Ifølge tradisjonen skal hun være begravd med en bok i den ene hånden og et ris i den andre, for å symbolisere at hun var en dame med streng hustukt og boklig lærdom.

IMG_1821n

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: