Her kommer ett lite reisebrev fra ekspedisjon Telemarkskanalen 2013.

Dag 1

 Turen har startet her på veg ut av hjemmehavn

Dag en startet på fredag 26 juli på ettermidagen i strålende sol og vindstille, akkurat som bestilt.
Vi kunne ikke vært heldigere med været.
Alle ombord har gledet seg veldig til turen, undertegnede har faktisk drømt om og ta denne turen i flere år, men har ikke klart og få tak i reisefølge føre i år, Tusen takk til Lars ullriksen for at du ville være med.

Passerer Færder fyr
Den første ettappen er den lengste og toks sju og en halv time, og den gikk fra hjemmehavn til Helgeroa, ettappen ble plannlagt så lang pga usikkerhet på været, og at det er en strekke som er værutsatt, men vi hadde som sagt strålende sol og flatt vann på denne første kvelden.
 Solnedgang utenfor Rakkebåene
Vi kom inn innseilinga til Porsgrunn og Skien sent fredag kvel natt og mørkt som det var fant vi en brygge  på ei lita øy som tilhørte en hytte som stod tom, og vi fortøyde der for natten, litt frekt, men pytt pytt, det var godt og hvile litt etter en lang økt på sjøen og navigering i ukjent farevann.

Dag 2

Dagen startet tidlig, litt vel tidlig ettersom vi ankom sent på fredag/tidlig lørdag 🙂
Ingen av oss hadde lyst på frokost så tidlig, så vi kastet loss og beveget oss innover mot Porsgrunn til vi hadde våknet såpass at vi fikk lyst på frokost og kaffe.
Da fant vi oss en liten holme der vi grillet oss pølser, og fikk kokt oss litt kaffe, så bar det videre innover mot Porsgrunn.
På veg inn til Porsgrunn møtte vi denne karen.
På veg inn mot Porgrunn traff vi på de største bølgene vi har møtt til nå, de ble dratt opp av en slepebåt som neppe holdt 5 knops grensa som det var der vi traff den, vi fikk huska oss godt der, men pytt pytt, kan hende vi møter værre bølger ettervært, vi vet ennå ikke åssen vær vi får på turen hjem forbi Rakke.
Under nye og gamle E18 på veg inn til Porsgrunn.
Vi tok en liten kort stopp i Porsgrunn for og spise lunsj samt for og prøve og få tak i lader til kameraet mitt (fatter ikke hvor jeg har lagdt det) men det var ikke så enkelt, I følge japan foto måtte ny lader bestilles, da de mente det ikke var noen slike ladere verkenn i Porsgrunn eller  inoen butikker andre steder i landet.
Porsgrunn må være en veldig kjedelig by, det var folketomt i sentrum på lørdags formiddag, det skulle vært hjemme, men nok om det, vi tro videre mot Skien.
Første sluse av mange på veg mot Dalen (lars Erik på dekk)
I Skien så bar det rett til ventebrygga til Skien sluser, vi hadde som plan og titte litt på at andre sluset føre vi skulle i ilden sjøl,  ( ingen av oss har sluset før) men stille som det var, var det ingen andre båter der som vi kunne se på, så etter en kort prat med en hyggelig slusekæll så bar det inn i slusekammeret med to letter nervøse karer.
Men nervøse hadde vi ikke trengt og være for slusingen gikk som en lek i de to første slusene som er Skien og Løveid sluser, som ligger med ca en halvtimes avstand, kanalferien er virkelig igang.
Løveid sluser
Etter Løveid sluser så kjørte vi ut i Nordsjø i strålende sol, kunne ikke vært bedre.
vi tok en stopp ved Mikaelshulen som har vært på tv mange ganger, så det var nesten obligatorisk med en stopp her, og vi tok lunsjen her så stoppen ble på ett par tre timer,

Mikaelshulen

Etter lunsjen bar ferden over Nordsjø etter leting etter en plass for og ankre opp for kvelden, men alle plasser der det var mulig og legge til var opptatt, så vi måtte legge oss til på Ulefoss gjestebrygge.
Dette er en plass jeg ikke vil anbefale videre, da det virket som om dette er en sammlingsplass for for ett noe feststemt klientell, men høy musikk fra biler og båter, råkjøring inne i havna og motorsykler som grisekjører på brygga, men noen timer med søvn ble det likevel trøtte som vi var etter en lang dag i båten i strålende sommersol.
Utsikten fra Mikaelshulen

Dag 3

Vel på søndagsmorgen tik vi oss en dusj kaffe og frokost føre vi kom oss avgårde i halv tolv tiden, det var ikke mere en 5 min gange til Ulefoss sluser og nå var vi ikke lenger alene i slusene, det var 2 båter til som skulle sluses opp, og vi kjørte inn i slusa som dagen før og tenkte dette er bare more, men her var det ett helt annet tempo på vannstrømmen i slusa, så det ble veldig tungt og holde båten i ro i sluse, den vandret litt alle veier, men det gikk da på ett vis det også, men nå kom savnet av hansker, dette var tungt, men vi får ta det som en trenigsøkt.
Grunnen til at det ble så tungt tror jeg at vi ble liggende helt først i slusa uten og påstå  at jeg er ekspert på området.

På toppen av løveid sluse
Og nå kom slusene på rekke og rad, etter ulefoss prøvde vi og ta det sakte og pent, og la de bak kjøre forbi for og komme bakerst i neste sluse, men akk nei når vi kom til Eidsfoss lå de andre og ventet på oss og vi ble vi vinket fremst i slusa igjen, og like tungt ble det igjen 🙂
Så kom vi til vrangfoss og der måtte vi vente ett par timer da Viktoria og Telemarken skulle sluses ned. Vrangfoss er største av slusene med fem kammer og 23 meter løftehøyde, også her ble vi liggende først i kammeret, vi trenger ikke gå på no helsestudio det neste året, for dette var ordentlig styrketrenning med hard slusing  (de slapp inn vannet veldig fort) men vi kom oss igjennom, og dette er noe vi kommer til og huske.
Telemarken
 Vrangfoss sluser

Etter vrangfoss var det tyngste over, da kom vi til Lunde sluse, med bare ett kammer og en løvtehøyde på 3 m, og veldig snill slusing, nå gikk det som en lek igjen.
På lunde var klokken og kroppen blitt klar for kvelden, og på Lunde er det en virkelig flott gjestehavn som er stille og rolig, og veldig rent og pent, strake motsetninga til Ulefoss gjestehavn, med full tilgang til landstrøm, en gjestehavn jeg virkelig kan anbefale til andre (stor mulighet for stopp her på nedtur også).

Lunde gjestehavn

På lunde ble det grilling og kveldskos etter en fysisk utfordrende dag, men en stor opplevelse og ha vert med på det.

Dag 4

På mandagsmorgen i Lunde våknet vi til strålende sol, og dagen startet med en god og deilig dusj etterfulgt av en deilig frokost, og vi så vårt snitt til og komme oss tidlig avgårde i håp om og komme alene i slusa føre det andre 2 båtene som vi kjørte samlet med på søndag, og det klarte vi glatt.
 Frokostselskap på Lunde
Det var ikke mange minuttene føre vi var i kjeldal sluse med ett kammer og 3 meter løftehøyde, og noen minutters gange derfra kom vi til siste sluse som er Hogga med 2 kammer og 7 meter høyde, i begge disse var vi alene, og fikk ligge bakerst i kammrene og slusingen gikk som en lek igjen.
Nå var vi kommet til flåvann, og naturen begynte og bli virkelig mektig.
Fjågesund

Turen gikk nå som sagt over Flåvann igjennom Fjågesund og inn i Kviteseidvatnet da jeg måtte tenke på og spare batteriet på kameraet mitt, da jeg som tidligere nevnt ikke hadde mulighet til og få ladet det underveis, men Lars visste råd, han samfarte nettet etter en butikk som kunne ha lader på lager, og han fant det i svergie.  Lars sendte Jon i butikken, de bor begge i Sverige fikk kjøpt lader, kjørte til Halden fikk sendt den poste restante til Dalen postkontor med ekspresspakke.
Må bare få takke Jon så veldig mye for at gadd og gjøre dette for meg. (TUSEN TAKK JON)

på kviteseidvatnet møtte vi Henrik Ibsen
Når vi først er i kanalen tok vi en liten omveg til Kviteseid, ei lita bygd/tettsted for og kjøpe inn litt forsyninger, som type grillmat og ny forsyning grillkull.
Etter avstikkeren var det tid for en litt tidlig oppankring for dagen etter en dag med mektige inntrykk.
Bilder klarer ikke vise hvor flott naturen er her, det er bare helt rått.
ankringsplassen for kvelden/natten
Vi fant oss ei lita strand som lå i ei vik vi hadde helt for oss selv, med en helt fantastisk utsikt.
Ikke værst og roe ned for kvelden med grill og godt øl her
Denne kvelden er det til nå turens høydepunkt med fantastisk vær grilling av hvitløksmarinerte inndrefiler av svin med masse godt tilbehør og god drikke, alt til en fantastisk bakgrunn, det ble tilogmed ett lite kveldsbad.
Her storkoste også Frøya seg, ho fikk lov til og løpe løs, da dette var en liten øy som vi var helt alene på, og ho mer eller mindre badet spiste hentet pinner hele kvelden igjenom.
Matfar og Frøya tar ett kveldsbad.

Dag 5

Dag fem startet rolig med en god frokost og litt bading på Frøya.
I dag var målet for dagen Dalen, som er endestasjonen for turen og dermed halveis.
Streknigen i dag var over Bandak, noe mange påstår er en kjedelig strekning, men hva fa%& sier jeg da, om jeg har vært stum av beundring av naturen de andre dagene, mistet jeg helt pusten i dag,  fjellene blir bare mektigere og mektigere jo lenger inn i kanelen vi kommer.
Bak båten på veg inn i Bandak
Været i dag har mildt sagt vært veldig ustabilt, det har variert i fra disig og grått, til strålende sol, og tordenvær og høljregn, men med den utrolig mektige naturen her, så legger en ikke merke til at det regner litt 🙂
Bilder kan ikke vise hvor flott det er, en rett og slett blir helt matt.
Hærlig natur
 En kaffekopp må til i mektige fjell
Vel fremme i Dalen, hvar det litt spenning i om pakka som Jon sendte dagen før var kommet frem til postkontoret, og ikke minst om han hadde fått tak i rett lader, så vi gikk på posten for og sjekke, og joda pakka var kommet, og det var rett lader, JIPPI nå kunne jeg få ut bildene av kameraet uten og risikere og gå tom for strøm, igjen en Stor takk til Jon som ordnet dette.
Gjestebrygga i Dalen
Er litt skuffet over selve gjestebrygga her i Dalen, doene er slitene, og det samme er dusjene, men det er ikke no stort problem for oss, nå er det straks kvelden igjen, men i morgen har vi lurt på og ta en liten utflukt her i Dalen, og nå som strømproblemene til kameraet er løst skal en ikke se bort fra at det kan komme en oppdatering i morgen også.
sov godt alle kjente og ukjente.
8 thoughts on “Ekspedisjon Telemarkskanalen.”
 1. Hei Trond!
  Jeg blir helt rørt jeg over hvor flink du er til å beskrive den etterlengtete turen din.Skjønner at du har gledet deg til denne turen. Lykke til videre. Gleder meg til du kommer hjem å forteller mer. Hilsen din tante Evelyn

 2. Hei Trond
  Det var en helt suveren beskrivelse og så flotte bilder. Det var veldig hyggelig å lese! Så vakker natur det er der. Ja det er en flott opplevelse dere har nå. Gleder meg til å følge med videre. Ha en god tur videre.
  Hilsen Per

 3. Så morro å lese om turen din, og få se alle de flotte bildene 🙂 Ser du har hatt en kjempefin tur 🙂 Hilsen Anne Mette 🙂

 4. Hællæ! Tidlig oppe på en søndag og bestemte meg for å gjenoppleve tidenes tur via bloggposter og bilder =) Dette var virkelig en FINFIN tur!

 5. yepp, det var en flott tur, i år lurer jeg på og kjøre vestlandet med campingvogn, men det blir vel med drømmen, stusselig og kjøre alene.

 6. Steike! så fin denne turen var Trond =) Sitter og titter litt i bloggen din og må jo bare innom å mimre litt på bildene fra denne turen også =) GOD SOMMER!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.